Home Rasuah Punca Penjawat Awam Pengendali telekomunikasi merancang untuk menggunakan komunikasi mudah alih generasi kelima untuk menipu wang pengguna.

Pengendali telekomunikasi merancang untuk menggunakan komunikasi mudah alih generasi kelima untuk menipu wang pengguna.

0

rangkaian 4G dalam malaysia hanya capai standard 2G, akan datang 5G yang menawar oleh penyedia perkhidmatan kepada pengguna jagan harap boleh dapat apa-apa mempertingkatkan.

Sepertimana sedia maklum penyedia telekomunikasi bersama agensi penguatkuasaan sedang merancang kes jenayah komersial, Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia mengeluarkan lesen operasi rangkaian mudah alih generasi kelima. Penyedia perkhidmatan belum sediakan peralatan dan pencawang SKMM sudah memberi lesen operasi, Contoh Seperti era 3G ke era 4G penyedia telekomunikasi boleh mengiklan palsu dan mengerilukan pengguna sign contract, memaksa pengguna sambung buat bayaran kepada kos operasi lebih murah rangkaian 3G minta caj perkhidmatan kadar 4G.

Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia, ketua Jabatan Perlindungan Dan Biro Aduan Pengguna Puan Ratnawaty, Salbiah Hashim, Fitriah, Usha, Norazla, Rashidah, Khadijah hasnan(CCB), Ketua Bahagian Pelesenan Dan Penguntukan Laila Hassan, Ketua Bahagian Kawal Selia Pasaran Janakky Raju, Ketua Bahagian Penguatkuasaan YBHG.DATO’Mohd Shafie Harun, Ketua Bahagian Hal Ehwal Pengguna & Industri Eneng Faridah Iskandar Sastrawjaja, ketua sektor permatuhan Zulkarnain Mohd Yasin, ketua Bahagian Perundangan dan Sekretariat Devi Annamalai, ketua Pendakwaan YBHG DATIN Mai Zairani Zainal Abidin, ketua Jabatan Integriti Dan Perhubungan Pekerja Haryati Suradi telah melanggar perlembagaan persekutuan Tanah Melayu, Bahagian ii Kebebasan Asasi, Perkara 13 Hak terhadap harta. Tanpa persetujuan permilik memberi kuasa kepada penyedia mengikut kehendak dengan menolak wang deposit pengguna untuk membayar kepada satu produk perkhidmatan yang tidak wujud

Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia akan sedaya upaya mengunakan kuasa mereka menolak aduan awam, batalkan aduan awam supaya penyedia perkhidmatan telekomunikasi boleh sambung menguruskan aktiviti jenayah komersial, pegawai pelesenan, pegawai penguatkuasaan, pengerusi MCMC, ketua bahagian kawal selia, ketua intergriti mereka akan sedaya upaya menyediakan dokumen palsu keterangan palsu bertujuan membantu syarikat telekomunikasi menguruskan jenayah penipuan wang.

Ketua pengarah Biro Pengaduan Awam, timbalan ketua biro pengaduan awam, pengerusi mcmc dan penempatan pegawai intergriti SPRM menerima rasuah menyediakan dokumen palsu memberi bantuan syarikat telekomunikasi menutup kes aduan.

Pada 21 July 2019, Saya mengadu kepada Biro Pengaduan Awam. Suruhanjaya Komunikasi dan multimedia gagal ambil tindakan terhadap penyedia perkhidmatan maxis, melanggar Kod Amalan Am Pengguna Serta melanggar Akta komunikasi dan multimedia Seksyen 193(1). Menurut “Akta Komunikasi Dan Multimedia Malaysia” Bahagian II Kuasa Dan Tatacara Menteri Bab 2 Seksyen 10 Penentuan Oleh Menteri, pada 28 Dec 2005 Menteri Komunikasi dan multimedia dalam menjalankan kuasa yang diberikan oleh seksyen 10, 11 dan 193 (1) Akta komunikasi dan multimedia 1998, menteri membuat penentuan berikut “MINISTERIAL DETERMINATION ON REQUIRED APPLICATION SERVICES” DETERMINATIONS NO.2 OF 2005-

The classes of applications services providers and network services providers who shall provide the required applications services

3.the following licensees shall provide the required application services:

(a).holders of applications service provider class licence who provide PSTN, public cellular services and/or public payphone services;and

(b).holders of network service provider individual licence who provide network services to applications service provider class licence holders stated in paragraph 3(a) above

Pegawai suruhanjaya komunikasi dan multimedia biro pengaduan pengguna Encik Salbiah Hashim, telah melanggar “Akta komunikasi dan multimedia, Bahagian V Kuasa Dan Tatacara Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia, Bab 5 seksyen 75 kesalahan kerana memberikan maklumat, keterangan atau dokumen palsu atau mengelirukan. sumber pendapatan utama oleh penyedia telekomunikasi maxis meliputi komunikasi talian tetap, komunikasi data dan komunikasi mudah alih, pada tarikh 21 Ogos 2019 rujukan aduan 0819-01-0003385-MXS saya jelas memberitahu pegawai siasatan penyedia perkhidmatan maxis telah melanggar Akta Perlindungan Pengguna dan melanggar Akta komunikasi dan multimed.

Pengguna mempunyai hak untuk memenuhi keperluan, membayar wang supaya unyuk dapatkan sesuatu barang atau dapat sesuatu perkhidmatan. Sebagai pengguna saya masih belum dapat perkhidmatan access services, pakar dalam bidang komunikasi Suruhanjaya komunikasi dan multimedia memberikan penjelasan palsu dan mengerilukan. Semua orang tahu bahawa kita menggunakan telefon bimbit untuk 3 jenis fungsi utama;-

1).Panggilan 2).teks masej 3).internet

Walau bagaimanapun, memanggil, menghantar masej dan melayari internet adalah jenis perniagaan yang berbeza. Iaitu,mereka menggunakan peralatan yang berbeza dan prinsip kerja yang berlainan. Peralatan yang berkaitan untuk memanggil dan menghantar masej, kebiasanya memanggil peralatan Rangkaian CS, ia merujuk kepada Circuit Switched (switching litar), yang lazim dikenali sebagai domain litar. Peralatan yang berkaitan untuk akses internet biasanya dipanggil peralatan rangkaian PS. Ia merujuk kepada Packet Switched (Packet switching), yang lazim dikenali sebagai domain packet.

Polis Diraja Malaysia menerima Rasuah menolak kes laporan jenayah komersial, memberi bantuan kepada syarikat telekomunikasi dan suruhanjaya komunikasi dan multimedia supaya boleh sambung menguruskan aktiviti jenayah penipuan wang.

Bukti-buktiran ketua pengarah biro pengaduan awam, timbalan ketua biro pengaduan awam, pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, Ketua Unit Komunikasi Kementerian komunikasi dan multimedia pada tarikh 12 October 2020 menyediakan dokumen palsu keterangan palsu tutup aduan awam.

Saya membuat aduan kepada maxis mengenai liputan rangkaian cellular 4G tidak memuaskan, tidak capai mandatory standards and quality seperti Kod Capaian Internet (PPCI)mengatakan “Dasar Boleh Terima Guna” “DBTG”. Kelajuan rangkaian hanya dapat 0.30 mbps – 0.50 mbps sahaja, dan diberitahu oleh maxis bahawa Network department akan menyiasat pada bulan April 2019. Pada 11 June 2019 saya berasa amat tidak puas hati, 2 talian aduan ambil masa siasatan hampir 3 bulan saya panjangkan aduan ini kepada Consumer Forum Of Malaysia (CFM). Aduan saya telah didaftar dalam sistem aduan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia rujukan MCMC 0619-29-0001150-MXS. Pada tarikh 18 June 2019, saya telah menerima panggilan dari Customer relations department maxis dengan memperkenalkan diri name Syafina. Saya diberitahu hasil siasatan aduan liputan rangkaian di No.5 PTD 1771, Jalan Punggor Indah 1, Taman Punggor Indah, 83100 Rengit Johor. Maxis dapati rangkaian 4G di kawasan terbabit adalah dalam lingkungan 4G sederhana baik. Maxis di tahun 2019 masih belum ada apa perancangan untuk menambah pencawang baru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here